Maatmeubels duur?

Door mijn connecties binnen de houthandel en mijn liefde voor het gebruik van verschillende materialen en denken in oplossingen, ben ik op het idee gekomen mij meer te verdiepen in simpele en betaalbare maatmeubels die net even anders zijn dan de meubels bij de verschillende woonketens.

Stoeretafels.com

Bij Erik van Stoeretafels, bestel ik vaker tafelbladen of bladen voor op bijvoorbeeld een Ikea besta meubel. De variëteit aan soorten hout voor de bladen en de verschillende afwerkingen daarvan zijn eindeloos, dat maakt het maatwerk zo interessant!

Laatst heb ik voor een klant in Purmerend een blad laten maken dat wat meer qua kleur neigt naar de vloer. Ik had daar te maken met een hoogglans Jatoba vloer. Afwisselende tinten van rood hout naar wat meer grenen look tinten. Je zou zeggen; keus zat dan qua meubels in de winkel, maar toch stuitte ik op veel audiomeubels die het net niet waren in combinatie met de vloer.

Ook was mijn wens dat de basis van het audiomeubel neigde naar een poeder-grijze tint van ‘Painting the Past’, die ik ook aan had laten aanbrengen op de tegenoverliggende muur in de woonkamer.

Ikea, Besta meubel

Zo doende ben ik op het idee gekomen een meubel te bestellen bij de Ikea, 2 lage Besta elementen naast elkaar.

Twee deurtjes en voldaan aan de wens van de klant om de apparatuur in het zicht te behouden… tja, mannending waar je soms aan moet voldoen..

Het blad heb ik dus op maat laten maken bij de houtbewerker en de Besta elementen zijn gespoten door mijn schilder. Zo heb je binnen no time een meubel dat echt aansluit bij de rest van het interieur.

Hiernaast nog een voorbeeld van een blad op maat, maar dan op een hoger meubel in een slaapkamer. Hier had ik juist te maken met een wat meer lichte vloertint. Vaak maak ik bij de klant een snelle foto in daglicht van de vloer en daarmee ga ik opzoek naar de best passende tint voor de afwerking van het hout/ blad.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Robuust eiken

Een andere tak van sport is robuust eiken bewerken en omtoveren tot een meubel. Graag wilde ik in een woonkamer een meer natuurlijk dik blad voor een meubel aan de wand onder de tv. Daar had ik te maken met een haardombouw van natuursteen die ik graag wilde behouden dus een laag meubel was een pre! Onmogelijke zoekacties kunnen dit soort praktijken opleveren dus dan grijp ik liever richting een meubel op maat wat ikzelf kan uittekenen en kan laten maken naar eigen idee.

Zogezegd zo gedaan! Het meubel zoals in gedachte uitgetekend in Sketchup pro, besproken met de houtbewerker voor afwerking van het hout en met de lasser voor het onderstel. De lasser heb ik een mal laten maken van het eikenblad ter plaatse van de plek waar het onderstel moest komen te zitten. Ik wilde graag dat het staal de contouren van het hout volgde, in plaats van stukken van het blad ter hoogte van de poten, uitzagen om het onderstel in te laten verzinken (wat je veel ziet bij meubels in de winkel).

Verder heb ik ervoor gekozen de knoesten te stoppen met een zwart vulmiddel. Dit geeft het eiken een extra doorleefd en stoer karakter. Daarna is het blad mooi opgeschuurd en in de hard wax olie gezet, doordoor wordt het eiken iets donkerder van kleur.

Zie hier het eindresultaat! Een paar oude kisten van Oldwood eronder, wieltjes geplaatst en als finishing touch twee manden van de Xenos eronder, die ikzelf voor de helft donker heb geschilderd.

Stoer resultaat toch?

Zo leuk dat iets wat in je hoofd zit eigenlijk in een handomdraai kan worden gerealiseerd en echt niet duur hoeft te zijn…

Kijk op mijn site bij het kopje ‘Binnenkijken’ en klik door naar de foto’s van ‘Kleine badkamer’ daar heb ik gebruik gemaakt van een eikenblad in combinatie met een riviersteen waskom. Eiken is ook leuk voor in de badkamer. Geeft net even een warmere sfeer..

 

Jennifer Tijssen.

Post a Comment