PVC versus parket

Een PVC vloer is het helemaal op het gebied van vloeren op dit moment. Waarom is PVC nou een gunstige keus als het op woongebied aankomt? Een parketvloer met haar houten toplaag is toch veel sfeervoller? De warme natuurlijke sfeer van parket (of een massief houtenvloer) kan geen enkele vloer tegenop wat mij betreft. Ook de geluidsdemping van parket is erg prettig in een woning.

PVC

Maar waarom gaan toch veel mensen tegenwoordig voor een PVC – houtlook vloer? Dit heeft over het algemeen met twee kenmerken van een parketvloer te maken;
1. Het onderhoudt van parket is vrij intensief.
2. PVC is goedkoper.
3. Het rendement in geval van vloerverwarming is gunstiger in geval van PVC. Deze vloeren zijn over het algemeen veel dunner. Door de wat dikkere planken in geval van parket is het lastiger de woonkamer warm te krijgen, er gaat veel warmte verloren helaas. Hoe lager de RC waarde is van het parket hoe gunstiger deze is in combinatie met vloerverwarming. Parketvloeren met een RC waarde lager dan 0.15 m2 k/w zijn geschikt. Hoe hoger de RC waarde hoe langer het duurt voordat de vloer de warmte af geeft aan de oppervlakte, deze vloeren zijn dus vaak dikker.

Parket

Even het onderhoudt van een parketvloer op een rijtje;
Na het leggen van de vloer, of vanuit de fabriek is er een olie of laklaag aangebracht. Dit beschermt de planken tegen vuil en vocht. Maar toch is het belangrijk de vloer zeer regelmatig schoon te maken. Met name zand is funest voor een parketvloer. De korrels kunnen extreme krassen geven! Dweilen is ook niet goed voor een parketvloer. Teveel vocht is slecht voor de planken.. ook zeker iets om rekening mee te houden als je huisdieren hebt, afgezien van het feit dat honden nagels lelijke krassen kunnen achterlaten op de vloer.

Na enige tijd, op intensief gebruikte plekken wordt de vloer minder mooi, vaak wat dof. Door de polishlagen met een intensieve speciaal reiniger te verwijderen en een nieuwe laag polish of hardwaxolie aan te brengen kun je de vloer weer een beetje laten opleven. Als dat niet het gewenste resultaat geeft door bijvoorbeeld veel krassen in de vloer, rest er nog maar een remedy; SCHUREN! Ja… schuren, kamer op zijn kop en dagen in de stof..
Een parketvloer met een toplaag van 2 mm gaat zeker wel een jaar of 10 a 15 mee maar is minder vaak te schuren dan een parketvloer met een toplaag van 4 to 6 mm. Houdt daar dus rekening mee tijdens de aanschaf.

Er zitten dus nogal wat haken en ogen aan een parketvloer.. en toen kwam de PVC houtlook vloer om de hoek kijken. PVC is onderhoudsarm, vochtafstotend, de geluidsdemping komt redelijk in de buurt van een parketvloer en het is makkelijk te leggen! Mits, yep er zit zeker een maar aan.. de ondervloer egaal is. Ieder hobbeltje en bobbeltje zie je door de planken heen.

Het laten egaliseren kan een behoorlijk kostenpost zijn. Mocht er vloerverwarming aangeleged moeten worden dan zit je sowieso aan deze post vast dus is het om het even. De meeste PVC – vloeren worden verlijmd gelegd vanuit de leverancier, wel aan te raden het ligt er dan echt top in!!

Er bestaan ook betaalbare varianten die d.m.v. een klikverbinding gelegd kunnen worden (net als laminaat), dit is vele malen makkelijker voor de ‘do it selfers’. Zorg er dan wel voor dat de ondervloer mooi vlak is! Ook is er een zelfklevende variant die zelf goed te leggen is maar eenmaal vast is vast. PVC vloeren kun je strak tegen de wanden aan leggen, dus mensen met een plinten allergie, ‘go for it’!

Aanschaf PVC – vloer

Waar moet je op letten en aan denken bij de aanschaf van een PVC – vloer?
Ook op PVC – vloeren kunnen krassen en vegen ontstaan, geen enkele vloer is onverwoestbaar. Zorg er ten alle tijden voor dat rubber contact van bijvoorbeeld stoelpoten wordt vermeden, plaats viltjes onder de poten! Ook zand en steentjes kunnen krassen geven op PVC. Let op met bloempotten rechtstreek op de vloer, dit is echt funest! Dit geldt uiteraard ook voor een parketvloer, het vocht wat de pot verlaat aan de onderzijde gaat verkleuringen op de vloer geven. Bij parket zou je nog kunnen schuren en opnieuw olieen of lakken maar bij PVC dienen de planken vervangen te worden, klinkt makkelijk maar bij verlijming is dit best een uitdaging! Verder advisieer ik klanten altijd een PVC staal mee te nemen, om deze neer te leggen in de desbetreffende ruimte, alvorens je tot kopen over gaat. Bij de PVC koopjes zitten helaas nog best vaak houtlook soorten die een witte glans geven in geval van direct zonlicht erop. Dit oogt ontzettend nep en doet een ruimte goedkoop aanvoelen. PVC houtlook vloeren hebben vaak een prachtig voelbaar relief, maar let er ook zeker op dat er het liefst veel verschillende soorten dessins in een pak zitten. Anders zie je continu dezelfde plank terug komen in de woning. Dat wil je niet, geloof mij!

 

Jennifer Tijssen.

Post a Comment